AI Expertisecentrum

Kunstmatige intelligentie zorgt voor nog betere zorg

Zowel landelijk als binnen het Deventer Ziekenhuis zijn er steeds meer initiatieven om Artificial Intelligence (AI) een plek in de zorg te geven. Om al die initiatieven te structureren is binnen het Deventer Ziekenhuis het AI Expertisecentrum opgezet. Voor een beter overzicht welke AI-projecten er zijn en voor advies hoe medewerkers een AI-plan op kunnen pakken.

De leden van het AI Expertisecentrum vertegenwoordigen de ziekenhuisonderdelen die met AI bezig zijn. Wilco Kleine doet dat als Innovatiemanager, Joyce Faber vanuit het Wetenschapsbureau en Sander Kruese met als aandachtsgebied infromatiebeveiliging en privacy. Met Iris van der Loo en Mirte Ketel heeft de groep ook twee technisch geneeskundigen aan boord. Wietze Pasma is een data scientist vanuit het team Business Intelligence (BI) en Kirstin Blezer completeert het team als biomedisch technoloog.

Toepassen in plaats van ontwikkelen

Wietze Pasma: ‘Wat je in de Nederlandse zorg ziet, is dat er al best veel technische AI-ontwikkelingen en initiatieven zijn. Maar de implementatie ervan in de zorg is vaak nog ver weg.’ Het Deventer Ziekenhuis wil een eigen plek gaan innemen binnen die AI-ontwikkeling. Wilco Kleine: ‘We zien voor onszelf in de ontwikkeling van AI-oplossingen soms een rol als klinische partner, bijvoorbeeld met technologische experts vanuit de Universiteit Twente binnen onze samenwerking Pioneers in Healthcare. Maar we willen vooral goed volgen welke mogelijkheden er vanuit academische centra en bedrijven worden ontwikkeld. Wanneer deze (bijna) op de markt komen, zijn wij het ziekenhuis dat deze nieuwe oplossingen als “early adopter” kan testen en implementeren in de praktijk.’ Joyce Faber: ‘Dat past ook bij hoe wij onderzoek doen hier in het Deventer Ziekenhuis: dat is vooral toegepast onderzoek. Zo zijn we hier nu bijvoorbeeld al bezig om te kijken hoe AI een rol kan spelen in het voorspellen van de effectiviteit van chemo’s op basis van data-analyse. Hierin wordt samengewerkt met het Antonie van Leeuwenhoek (AvL) Ziekenhuis in Amsterdam. Het AvL is dolblij dat ze onze data daarbij kunnen gebruiken.’ En zo zijn er op diverse plekken in het ziekenhuis AI-bewegingen zichtbaar. Bij radiologie testen we bijvoorbeeld of AI-botbreuken kan herkennen. AI speelt een rol bij de app die is ontwikkeld voor het aflezen van de huidpriktest die voor ons Kinderallergie Behandelcentrum is ontwikkeld en MDL-arts Frank ter Borg gebruikt AI om met kleuren te laten zien hoe ver een tumor in de darmwand is ingegroeid. Longgeneeskunde gaat in onderzoek een E-nose inzetten die met behulp van AI longkanker kan herkennen op basis van uitgeademende lucht. En mooi is ook de ontwikkeling die we met chirurgen en arts-microbiologen doen om met behulp van AI op basis van data uit het EPD de infectiekans bij patiënten na een operatie te voorspellen.

Eerder naar huis

Wilco: ‘Het doel is om met een betrouwbare voorspelling vanuit AI in de toekomst ons beleid aan te passen. Patiënten waarvoor AI een hogere kans op een infectie voorspelt bijvoorbeeld, kunnen we nog beter in de gaten gaan houden (misschien wel met een slimme pleister). En patiënten die we eerder voor de zekerheid nog in het ziekenhuis hielden, kunnen bij een voorspelling van een lage complicatiekans misschien wel eerder naar huis. Zo kunnen we onze zorg verbeteren met behulp van AI.’

Deep-learning

De ontwikkelingen op het gebied van AI zitten veelal nog wel in een testfase. Wilco: ‘Je ziet aan alle kanten AI opkomen. Wat we als AI expertisecentrum willen, is binnen het ziekenhuis overzicht houden, kennis bundelen en kansrijke initiatieven versnellen. Ook willen we graag een vraagbaak zijn voor collega’s die goede ideeën of zelfs al concrete plannen hebben voor AI-tools.’ Mirte: ‘En dat kan van een klein tot een groot idee zijn. Kom maar door met je vragen. Dat kan voor toepassing van taalmodellen zoals Chat GPT zijn, maar AI is natuurlijk veel breder. Het gaat van eenvoudige beslisregels tot complexe machine-learning algoritmes.’ Kirstin: ‘Projecten op een gelijke manier aanvliegen en op één centraal punt kennis opbouwen. Dat is onze missie.’ En the best is yet to come wat AI betreft. Wietze: ‘Ideeën genoeg. Projecten genoeg, maar uiteindelijk hebben we het nu nog maar over een handjevol toepassingen die al echt zorgbreed ingezet kunnen worden.’ Zo moet er bijvoorbeeld nog veel worden ingeregeld op het gebied van privacy, patiëntveiligheid en certificering. Sander Kruese: ‘Mijn bijdrage is vooral zorgen dat we de risico’s op het gebied van IB&P beheersen, terwijl we de kansen van AI maximaal benutten.’ Wilco: ‘Maar onze ambitie is om mee te doen in de ontwikkelingen die gaande zijn.’ Niet vanaf de zijlijn, maar volop meedoen. Niet als ontwikkelaar, maar als één van de partijen die vooroploopt in implementatie binnen de zorg.

AI Radiologie

Na een pilot zijn radiologen nu definitief gestart met het gebruik maken van artificiële intelligentie (AI) om botbreuken vast te stellen. De toepassing heet BoneView. In een paar minuten tijd kan het softwareprogramma een röntgenfoto analyseren en beoordelen. Uit de analyse – door middel van een algoritme – blijkt of er wel of geen fractuur is. Maar de definitieve beoordeling van de röntgenfoto’s blijft de taak van de radioloog. Nu wordt de AI toepassingen ook - als proeftuin - ingezet bij hersenbloeding en longkanker.

Volgende
Volgende

Voorspellen van infecties na een operatie met artifical intelligence